Wageningse Uitdaging voor ondernemers gaat van start

Wageningen is toe aan De Uitdaging, vinden onderneemsters Anja Hagendoorn en Desirée Kuipers. Zij nodigen Wageningse bedrijven uit om hun maatschappelijke betrokkenheid om te zetten in concrete acties. Via de formule van De Uitdaging kan dat namelijk heel goed lukken.

Wageningse verenigingen en bedrijven kennen al de deals van de Wageningse Beursvloer. Er worden dan matches gemaakt tussen de vraag om menskracht, materialen kennis of kunde die vanuit een maatschappelijke organisatie komt. De Uitdaging matcht ook maar via een andere aanpak en bovendien het hele jaar door. De aanpak is bijzonder doordat een ‘oude rot’ en een ‘jonge hond’ samen de uitdaging aanneemt. De een stelt zijn of haar netwerk open en legt contact met een bedrijf dat kan helpen.

De jonge hond begeleidt vervolgens de match van a tot z, zorgt dat deze gerealiseerd wordt en bouwt op die manier aan zijn of haar eigen netwerk en ervaring. Een Matchgroep beoordeelt of het initiatief aan een verbetering van de leef kwaliteit van de inwoners van Wageningen en of de organisatie zelf geen mogelijkheid heeft om het in te kopen. Als de aanvraag is geaccepteerd, zoekt men in het netwerk naar een bedrijf dat ermee aan de slag gaat. Bedrijven kunnen op die manier hun maatschappelijke betrokkenheid tonen in concrete acties. Vaak is het maar een kleine moeite en toch een groot gebaar. De Uitdaging bestaat inmiddels in 63 plaatsen in Nederland.

Initiatiefneemsters in Wageningen zijn Anja Hagendoorn en Desirée Kuipers. Anja: “In Wageningen starten veel mooie initiatieven, veel bedrijven in onze stad zijn daar al op een of andere manier bij betrokken. Het zou mooi zijn als we dit nog meer body kunnen geven en kunnen stroomlijnen door vraag en aanbod effectief samen te brengen in een Wageningse Uitdaging.”

Desirée: “We zien de Wageningse Uitdaging als een aanvulling op het werk van organisaties als Thuis en het Vrijwilligerscentrum Wageningen, waar veel van dergelijke vragen binnenkomen.” De aanpak komt van de Zutphense Uitdaging. Hun werkvorm is ontwikkeld in Arnhem en doorontwikkeld in Zutphen. Het is een groot succes en daarom de formule geworden voor alle lokale Uitdagingen.

Meer info: De Wageningse Uitdaging (Web-care is het aanspreekpunt voor het beheer van deze site).