Alternatieve zoekmachine gebruiken?

Dat Google een enorme berg data over je verzamelt, is geen verrassing. Je herkent het wel, je heb online een lamp gekocht en vervolgens zie je wekenlang deze lamp in allerlei advertenties voorbij komen. Lastig als je je kerst- of sinterklaaskado’s als verrassing wilt houden!
Maar het gaat om veel meer data, zo zag ik pas toevallig mijn Google Tijdlijn. Dit is een overzicht van waar je overal geweest bent, hoe lang en waar je daarna naar toe bent gegaan.

The Wall Street Journal publiceerde onlangs over Googles experimenten met het heimelijk verzamelen van medische gegevens van miljoenen patiënten in de VS voor een zorgverlener.

Andere zoekmachine gebruiken?

Reden genoeg om eens te kijken naar andere zoekmachines. In Nederland heeft Google met ruim 90% (Google 70%, Google afbeeldingen 20%) het grootste marktaandeel. Niet zo gek, want Google levert snel goede zoekresultaten.

DuckDuckGo

Deze zoekmachine zegt je persoonlijke gegevens niet te verzamelen, bewaren of te delen. Daarnaast wordt je zoekgeschiedenis niet opgeslagen, zodat ze ook niets te verkopen hebben aan adverteerders die je met hun reclames om de oren willen slaan. Dit betekent trouwens niet dat ze advertentieloos werken: de eerste paar zoekresultaten kunnen net als bij Google Zoeken advertenties zijn. Die advertenties zullen het onderwerp bevatten van je zojuist getypte zoekopdracht en dus niet gebaseerd zijn op eerdere interesses. Met deze aanpak krijgt elke gebruiker altijd dezelfde zoekresultaten te zien voor dezelfde zoekopdracht, gepersonaliseerde resultaten zijn uit den boze.

StartPage

Startpage beweert “de meest private zoekmachine ter wereld” te zijn. Je kunt vergelijkbare resultaten krijgen als die je zou zien bij een volledige privé-zoekopdracht bij Google. StartPage werkt als een soort privacyfilter voor Google Zoeken, want het toont zoekresultaten van ’s-werelds grootste zoekmachine zonder dat Google jouw gegevens kan zien. Waar Google je zoekopdrachten onthoudt en je dus per nieuwe zoekopdracht gerichter een kant op kan sturen, onthoudt StartPage geen zoekgeschiedenissen en laat het daardoor geen gepersonaliseerde zoekopdrachten zien. Natuurlijk heeft ook Startpage een verdienmodel: het toont net als Google banners bij de zoekresultaten, maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd.

Op deze pagina legt de Consumentenbond uit hoe je deze zoekmachines instelt in je browser.
Natuurlijk zijn er nog veel meer alternatieven voor Google, kijk bijvoorbeeld op dit overzicht van alternatieven voor Google als zoekmachine.