Webdesign Wageningen: website op maakt gemaaktWebdesign Wageningen: website die goed gevonden wordt in GoogleWebdesign Wageningen: flexibel, cms WordPress

Handleiding Gutenberg

Handleiding Gutenberg editor WordPress 5.0
De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa.

De ontwikkelingen in WordPress gingen tot op heden stap voor stap, maar daar komt verandering in. Binnenkort komt WordPress 5.0 uit, in deze update zal de nieuwe editor Gutenberg zijn opgenomen. Ik werk al ruim 10 jaar met WordPress, maar nog nooit was de update zo ingrijpend, vandaar deze toelichting en handleiding bij het gebruik van Gutenberg.

Werken met blokken

De manier waarop berichten en pagina’s opgebouwd kunnen worden zullen dan volledig veranderen. Veel gebruikers van WordPress zullen behoorlijk moeten wennen aan de totaal nieuwe manier van teksten schrijven, opmaken, en afbeeldingen toevoegen.
De nieuwe editor is geheel ontwikkeld om met behulp van blokken gemakkelijk een layout te maken. Gutenberg is eigenlijk gemaakt als een reactie van WordPress op de huidige trend van Page Builders.

Wanneer

WordPress 5.0 was gepland voor release op 27 november, maar de release is uitgesteld naar 6 december. De belangrijkste reden voor uitstel zijn de kwaliteitscontroles en mogelijk de aanstaande release van een nieuwe versie van PHP, versie 7.3 (WordPress is gebouwd op PHP).

Classic Editor

Gutenberg is de toekomst van WordPress, maar het is een ingrijpende stap. Helaas werkt   Gutenberg met veel themes en plugins niet (goed) samen. Niet alle WordPress-gebruikers zitten dan ook op Gutenberg zitten te wachten. Je kunt dan ook nu al de Classic Editor plugin installeren. Zodra WordPress 5.0 straks beschikbaar is en je je website update, zal de Classic Editor plugin ervoor zorgen dat je WordPress-editor blijft zoals die nu is.

Testen

Op dit moment is Gutenberg nog niet in WordPress ingebouwd. Je kunt wel de Gutenberg plugin installeren. Ik raad je aan om dit niet op je ‘live’ website te doen, maar in een testomgeving of bijvoorbeeld op voor dit doel ontwikkelde website: https://testgutenberg.com/ of op  https://wordpress.org/gutenberg.

Handleiding

Gelukkig zijn er al tal van uitgebreide handleidingen, ook Nederlandstalig – verschenen. Een uitgebreide handleiding vindt je op https://www.wplounge.nl/gutenberg-handleiding

Onderstaande video van Robin Peek  laat zien hoe Gutenberg eruit ziet en hoe het werkt: